Hovedmeny:

 

november 2010
M T O T F L S
    des »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Bloggsøk

Nylige innlegg

Siste kommentarer

Kategorier

Arkiv

Min linkliste

Stikkord

Blomsterhyller og en ukjent jasmin

De tidligere nevnte hyllene over plantebordet kom på plass! Da ble det endel ryddigere. Jeg har lest et sted at det kanskje er mer effektivt å bruke mørke (svarte) plastposer for å få plantene til å slå rot. Det kan hende jeg bytter…

Blomsterhyller og en ukjent jasmin gj%c3%b8r det selv blomster planter  hyller

Som skrevet tidligere, min gamle jasmin takket for seg etter for dårlig stell. Jeg hadde satt den i en potte med litt spesiell form, og som viste seg å bli for vanskelig å få rotklumpen helskinnet ut av da det ble på tide å potte om. Så, da ble den stående i en potte som fort ble altfor liten… Jeg har lært av den feilen Blomsterhyller og en ukjent jasmin gj%c3%b8r det selv blomster planter  icon wink

Blomsterhyller og en ukjent jasmin gj%c3%b8r det selv blomster planter  jasmin1Det er flere typer jasmin som folk har i hagene heromkring. Den jeg hadde er ikke så vanlig. Jeg fikk den en gang som stikling.

Heldigvis kom jeg over en plante av akkurat samme sorten nedi veien her, og tok en bit av en grein. Den satte jeg i en liten potte med jord, vannet ordentlig godt, trædde en pose over, og festet rundt med en hyssing så det ikke skulle komme til luft. Potten satte jeg litt vekk så den fikk minst mulig direkte sol.

Der sto den i over 2 måneder. Da var jeg ganske sikker på at den hadde slått rot, og fjernet posen. Planten så sunn og frisk ut så det lovet godt.

Etter et par uker oppdaget jeg til min store overraskelse at den hadde begynt å vokse!

Blomsterhyller og en ukjent jasmin gj%c3%b8r det selv blomster planter  jasmin21

Den vokste fort. Etterhvert fikk den en stor potte, og noe å klatre på.

Planten vokser, og vokser. Skal bli spennende å se hvor lenge den holder på i første omgang, og når den er klar for å blomstre! Gleder meg til de nydelige, hvite blomstene med en utrolig vidunderlig duft.

Jasmin må ikke forveksles med buskene som vokser i endel norske hager, og som heter Skjærsmin (Philadelphus). Mange tar feil her. Ikke så rart kanskje da Skjærsmin ofte kalles falsk jasmin, men den er altså ikke i slekt med de ekte.

Det finnes veldig mange forskjellige planter innen jasminslekten (Jasminum). Ikke alle dufter. Ikke alle er klatreplanter heller. Min plante skal komme fra søramerika, og er uten tvil en duftjasmin. Blomstene er hvite som snø, og ganske store i forhold til de vanligste artene hvor de hvite gjerne har rosa underside. Bladverket er også ganske forskjellig, og stammen er treaktig.

Jeg har lett i planteboken min, og blandt jasminsorter på internett uten å finne et eneste bilde av en plante som med sikkerhet er den samme. Derfor vet jeg ikke hva den heter. Blomsterhyller og en ukjent jasmin gj%c3%b8r det selv blomster planter  icon sad

Her er et bilde av min gamle jasmin. Utrolig vakker var den, og med en fantastisk duft.

Blomsterhyller og en ukjent jasmin gj%c3%b8r det selv blomster planter  gammel jasmin

18.11.10 Idag har jeg funnet ut at den ikke er så ukjent allikevel. Blomsterhyller og en ukjent jasmin gj%c3%b8r det selv blomster planter  icon smile Takk for tipset, Gunhild! Det må rett og slett være en «Stephanotis floribunda», Madagaskarjasmin. I Norge kalles den Duftranke, og kommer som potteplante. Så fint da å vite hvilken plante det er!

Jeg har også funnet ut at «Stephanotis floribunda» bare ved en misforståelse regnes som en jasmin, men den er ikke engang i slekt med «Jasminum»!

Skriv en kommentar

*

CommentLuv badge

(Spamcheck Enabled)