Hovedmeny:

 

desember 2010
M T O T F L S
« nov   jan »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Bloggsøk

Nylige innlegg

Siste kommentarer

Kategorier

Arkiv

Min linkliste

Stikkord

Bom Apetite!

Så vidt jeg vet er det mulig å kjøpe fersk tunfisk i Norge nå. Det var ikke så mye av det før jeg flyttet så jeg har lært denne fisken å kjenne her på Madeira. Tunfiskbiff (Bife de Atum) er her en lokal spesialitet, og ble fort en favoritt hos meg.

Fersk tunfisk er en ganske annen opplevelse enn den på boks. Bom Apetite! oppskrifter mat drikke mat drikke  icon wink

Jeg har skrevet om dette et annet sted tidligere. Dette er en redigert versjon med endel tillegg.

Her er to varianter  jeg pleier å lage. Oppskriftene har jeg kommet fram til selv inspirert av lokale tradisjoner. Jeg tar det på øret, og er dårlig til å registrere hvor mye jeg bruker av de forskjellige ingrediensene………

Tunfiskbiff

  • Legg fingertykke skiver tunfisk i et fat
  • Hell over litt olivenolje, en skvett hvitvin eller litt eddik
  • Dryss over hakket hvitløk, tørket oregano og evt. litt hakket bladpersille
  • Snu skivene, og gjenta med hvitløk etc.
  • Dekk til og la stå i minst 10 minutter. Det kan veldig gjerne stå i kjøleskapet til dagen etter.

Brun løk i en panne, og legg den over i et fat.

Stek tunfisken i samme panne (hold marinaden tilbake) med 50/50 olivenolje og smør som på forhånd er god og varm. Når fisken er nesten ferdigstekt på begge sider tilsett marinaden og løken, og la det surre litt.

Legg det hele i serveringsfat.

Bom Apetite! oppskrifter mat drikke mat drikke  tunfisk

Nystekte tunfiskbiffer

Tunfiskpanne

  • Skjær fisken i mindre biter
  • Brun løk i en panne, og tilsett fisken
  • Tilsett 1-2 båter finhakket hvitløk, 1 liten finhakket tørket chili og 1 ss tørket oregano
  • Tilsett litt olivenolje, et glass hvitvin, og tomatpuré nok til at det blir en fyldig saus
  • La surre på svak varme til tomatpuréen er redusert, og har tatt opp smak
  • Smak evt. til med salt
  • Legg i serveringsfat

Tilbehør:

Tunfiskbiff serveres tradisjonelt med en annen lokal spesialitet Milho frito – frittert mais, og salat – Salada a moda da Madeira.

Milho frito

  • 500 g maismel
  • 2,5 l vann
  • 2 ss smør
  • 250 g finhakket «collard greens» (couve-galega), en type supersunn grønnkål med glatte blader jeg ikke finner norsk navn på.
  • salt
  • litt tørket timian
  • en knust hvitløkbåt
  • olje (olivenolje, solsikkeolje el.l.)

Bom Apetite! oppskrifter mat drikke mat drikke  couve galegaHalvparten av maismelet røres ut i litt kaldt vann.

Kok opp 2,5 l vann, smør og salt i en kasserolle, og tilsett maismelet som er rørt ut i vann. Rør underveis. Når det når kokepunktet tilsett kålen. Når kålen er nesten kokt tilsett  resten av naismelet, og la det hele koke ferdig. Rør godt under hele prosessen.

Ta av varmen, fjern hvitløken og hell i former eller fat i en tykkelse av ca. 2,5 cm. Når det er avkjølt, dekk til og sett i kjøleskap i minst 2 timer. Kan gjerne stå natten over.

Skjær opp i små kuber som fritteres i god og varm olje i en stekepanne til de har fått en gylden, sprø skorpe rundt hele. Ta maiskubene ut av pannen med en gang.

Serveres varme. Passer til både kjøtt og fisk, og erstatter gjerne fritterte poteter.

Bladkålen byttes noen ganger ut med favabønner. Har du ingen av delene kan du lage den enkle versjonen uten.

Søtpotet passer godt til begge varianter.

Alminnelig kokt, eller:

  • Del søtpoteten(e) i passe store kuber
  • Kok nesten ferdig i mikrobølgeovn eller kaserolle med usaltet vann
  • Brunes i panne til passe myk

Legg i serveringsfat og drypp sitron over.

Salada a moda da Madeira

  • Salatblader kuttet i strimler
  • Tomater i skiver
  • Løk i tynne ringer
  • Revet gulrot
  • Revet rødbete
  • Sorte oliven

Legg grønnsakene på et fat med noen sorte oliven på toppen. Drypp evt. eddik og olivenolje over.

Bom Apetite! oppskrifter mat drikke mat drikke  aragonezVin

Må ikke å glemme det viktigste!

Her duger kun en god, rød fra Alentejo!

Bom Apetite!

… … … … … … … … … …

Bom Apetite! oppskrifter mat drikke mat drikke  tours NO

Skriv en kommentar





*

CommentLuv badge

(Spamcheck Enabled)